Kvalitetsproblemer inden for renovering i en tid, hvor markedet er ophedet

I COWI oplever vi for tiden, at kvaliteten inden for renovering af byggeri er under pres. Og det er ikke kun os, der har denne oplevelse, men vores rådgiverkolleger i almindelighed. Det hænger i høj grad sammen bygherrernes ønske om at maksimere udnyttelsen af deres økonomiske ressourcer: dvs. flest renoverede kvadratmeter til færrest mulige penge og med så store prisstigninger som muligt så hurtigt som muligt.

Af  Peter Schjørmann Thorsen, Seniorkonsulent, COWI

Foto: Ulrik Jantzen

I et ophedet marked har det store konsekvenser for kvaliteten af renoveringsarbejderne. Materialer er dyre, og der er mange om buddet. Særligt entreprenørerne er under et hårdt pres, og det er bemærkelsesværdigt, at 2018 er året med fuld tryk på renovering og byggeriet i det hele taget, samtidigt med at der er flest konkurser siden finanskrisen. Bygherren vil gerne opleve, så snart der er sagt ‘go’, at der renoveres hurtigt og inden for stramme tidsfrister, så de renoverede boliger kan give afkast hurtigst muligt. Investeringen skal hjem igen i en fart! Med de mange totalentrepriser betyder det, at man springer over, hvor kvalitetsgærdet er lavest med det resultat, at vi i stigende grad ser de ejere/lejere blive genhuset i længere perioder, mens eksempelvis gulve fornyes, elinstallationer bygges om og andre forbedringer udføres.

Det er en dårlig oplevelse for alle! Ingen tvivl om at priskonkurrence inden for rådgivning og entrepriser er naturligt og sundt. Men det vi oplever nu er usundt!

Lad os få ro over renoveringsprojekterne.

1) Lad os give os tid til at granske renoveringsprojekterne, så vi er helt sikre på, at det er de rigtige til de ressourcer, der er til rådighed.

2) Lad os lave kvalificeret tilsyn, hvor specialister tjekker op på deres specialer. Er tingene som de skal være?

2) Lad os i meget højere grad benytte os af mock-ups og pilotprojekter/montage, så vi først udskifter bygningsdele, når vi er helt sikre på, hvordan delen fungerer, før vi kaster os ud i at udskifte alle dele, uden at vide om det er den rigtige løsning.

Stop op! Renovering med ro er til gavn for alle

 
Kommentarer

Trackbacks for this post

Skriv en kommentar