Hvis du kun skulle vælge én bog om renovering…

Kan du hjælpe med at finde de vigtigste bøger om renovering? Jeg håber, du vil sende en anbefaling.

Af Thomas Brogren, Gottlieb Paludan Architects

extreme makeoverArbejdet med renovering er i en spændende udvikling. Politikere og bygherrerne har efterspurgt rådgivere og entreprenører, der specialiserer sig – og bygherrerne skærper selv deres fokus på området. Der er nogle grundlæggende forskelle mellem nybyggeri og renovering, og der er processer, som skal justeres, hvis vi vil lave bedre og mere effektive renoveringer.

I den forbindelse arrangerer Bygherreforeningen og Arkitektforeningen i samarbejde et kursus om renovering. Foreningerne, udviklingschef Mark Howell fra Alectia og jeg er i gang med at skære emnet til og planlægge kurset. Vi i gang med at lave en litteraturliste, med de bedste bøger om renovering.  Og det er her, jeg håber, du vil hjælpe 😉

Hvis du kun skulle anbefale én bog om renovering. Hvilken skulle det så være? Det kunne være den gode gamle bog, som har betydet allermest i dit arbejde, eller den nye bog, som du er optaget af for tiden.

Skriv venligst titel, forfatter, udgivelsesår. Send også gerne et link, hvis den kan findes eller købes på nettet, og tilføj et par linjer om, hvorfor du vil anbefale den.

Jeg tror, vi får de bedste bøger frem, hvis I er med at følge disse dogmeregler:

  • Kun én bog
  • En bog, som du ikke selv har skrevet eller været med til at lave
  • Gerne en bog fra udlandet, så vi kan få lidt vitaminer til vores lille land

På forhånd tak

Obs! Du kan skrive dit forslag her på bloggen som kommentar til dette indlæg, eller som kommentar til indlægget på Renovering på dagsordenens Facebook, LinkedIn og Twitter profil. Vi vil samle alle forslag op løbende.

 
Kommentarer

Hej Thomas,

Godt tænkt, at bede om anbefalinger. Jeg vil anbefale en klassiker. Den vil nok falde ind under overordnet teori:

Steward Brand – How Buildings Learn: What Happens After They’re Built
https://www.amazon.com/How-Buildings-Learn-Happens-Theyre/dp/0140139966

Den beskriver kynisk, hvordan bygninger og byer er i fortsat forandring (og altså ikke arkitektur som værk). Den introducerer en måde at tænke arkitektur på (som proces), som ligger i snorlige forlængelse af omdannelsesarkitektens virke.

God fornøjelse.

Mvh. Hans Bruun

Lars Axelsen, GI

Jeg vil pege på Søren Vadstrups Huse med Sjæl fra 2004. Den dækker kun eet segment, men gør det til gengæld med stor ynde, begejstring og kompetence.

Anne Jønsson

Du kom mig i forkøbet… ?

Jeg vil selv anbefale bogen, Reclaim Remediate Reuse Recycle fra 2012, udgivet af det spanske arkitekturforlag a+t architecture publishers. Bogen er en samling inspirerende eksempler på renovering eller transformation af landskaber, bygninger eller bygningsdele. I boger er der foto og diagrammer + tegninger af både helheder og særligt udvalgte betydningsbærende detaljer.

Men denne bog adskiller sig fra mange andre arkitekturbøger, som får lidt for meget karakter af coffee-table-lækkehed og er svære at bruge til noget. I denne bog er der først og fremmest nogle helt nøgterne før og efter billeder taget fra sammen vinkel, sådan som der bør være i enhver bog om renovering. Men det allerbedste er at man finde både prisniveau (kr./m2) og procesbeskrivelse for projekterne. Processen er beskrevet i en interessant tidslinje, hvor man kan se samspillet i mellem top (myndigheder og politikere) og bottom (græsrødder og beboere).

Denne bog peger derfor på, at et godt projekt er den rigtige balance mellem den rigtige pris, en god proces og værdiskabende kvaliteter.

https://www.amazon.com/39-40-Reclaim-Remediate-Recycle-English/dp/8461560205/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1466929187&sr=8-1&keywords=reclaim+remediate+reuse

Graves Simonsen
Graves Simonsen

Kære Thomas – jeg vil foreslå, at I griber fat i nogle af de pjecer, der er udgivet om Renover-Prisen – og supplerer med meget andet information, der er udgivet herom. De nominerede og prisvindende projekter er generelt gode som velbelyste cases.

Men, Thomas – det leder frem til, at vi snart skal have skrevet dén bog om renovering!

Anne Jønsson

En mulig nominering kunne også være “Bogen om huset” af Søren Vasegaard ?

Et vigtigt aspekt ved renovering er byggeprocessen i renoveringsprojekter og her synes jeg at vores (Værdibygs) vejledninger om renoveringsprocessen fint kan biddrage til uddannelse og undervisning.

Exactly how would you make use of $96219 to make even more money: https://get-2-btc-per-day.blogspot.ru?r=79

What’s the most convenient means to earn $56521 a month: https://ss-d-ff.blogspot.kr?qv=41

ГОТОВЫЙ ЗАРАБОТОК В ИНТЕРНЕТЕ от 5763 рублей в сутки: https://sms.i-link.us/millionrubley41190

Как получать в интернете новичку от 770$: https://links.wtf/E4lV

apollon market up – apollon market, apollon market online

Skriv en kommentar