BIM har vist sit værd på forskellige byggeprojekter. Ærgerligt nok er renovering ét af de områder, hvor man oftest hører at lige hér, giver BIM ikke mening. Det er vi bestemt ikke helt enige i!
Af Thomas Graabæk Partner / BIM-rådgiver, BIM Equity
Overblik, koordinering og kvalitetssikring
En af hovedgevinsterne ved BIM er større overblik og transparens. Med BIM er det lettere at udveksle de enkelte rådgivers projekt-filer (fag-modeller) i det fælles IFC-format, som alle BIM-programmer kan importere og eksportere. Rådgiverne sparer i omegnen af 25 % af deres tid på projekteringen, da en rettelse i 3D-modellen automatisk ”slår igennem” på alle tegninger og mængder. Koordinering og kvalitetssikring af rådgivernes BIM-projekter, medfører at man fjerner de fleste fejl på byggepladsen. Mængderne i BIM-projektet kan benyttes til kalkulation, da prisen kobles til modellen og tidsforbruget under opførelse planlægges, hvilket medfører at entreprenøren sparer ca. 10 %. Den største besparelse ved BIM på renoveringsprojekter opstår i dog i forbindelse med drift og vedligehold (Facility Management) i BIM-baserede FM-systemer.
BIM-baseret renovering tjener sig hurtigt ind
Første skridt i BIM-baseret renovering er grundlagsmateriale i BIM-format. Dette sker enten ved at modellere ud fra eksisterende tegninger. Ulempen ved dette er, at modellen aldrig bliver bedre end tegningsmaterialet, som ofte ikke er opdateret ofte er mangelfuld. I disse tilfælde kan det betale sig lave laser-opmåling direkte til BIM. Den klart bedste løsning er dog, at man benytter en mere simpel laser-måler, der kobles direkte til BIM-programmet og hermed registrerer de relevante bygningsdele og inventar. Selv om dette er dyrere, tjener disse opmålinger sig hurtigt ind, idet rådgiverne får et meget bedre projekteringsgrundlag, så entreprenørerne kan levere mere præcise mængder på deres arbejde.
Energiberegninger, renoveringsværktøj og automatiske
Derudover har de fleste BIM-programmer energiberegningsfunktioner, som er præcise og let at bruge. Selv med en udetaljeret model, kan man modellere eksisterende forhold og lave en ”baseline” energiberegning, og så efterfølgende teste hvad besparelsen er ved at efterisolere facaden, udskifte vinduer, efterisolere loftet, opsætte varmepumpe eller hvad der nu tænkes at give den korteste tilbagebetalingstid. Dette kaldes ”Rapid Energy Models”, hvor det ikke handler om, at få et resultat, som helt præcis svarer til det fremtidige energiforbrug, men at finde forskellen på tilbagebetalingstiden for de forskellige løsninger. I projekteringsfasen giver BIM fordele i kraft af et særligt renoverings-værktøj, der indikerer hvilke dele af modellen er eksisterende, skal nedrives eller er nyopbygning – en automatisering, der sparer arkitektrådgiverne for mange timer.
Visualiseringen bliver også meget lettere, da man allerede har en ”gratis” 3D-model. Den sikrer kunden får den rette løsning og at løsningen kan ”sælges ind” og derudover anvendes til brugerinddragelsesprocesser. De fleste rådgivere benytter allerede i dag 3D, så eneste forskel er, at man med BIM automatisk får en opdateret 3D-model. Med andre ord: BIM giver (også) merværdi i renoveringsprojekter.
Kære Thomas
Tak for fint indlæg om BIM. Du skriver bl.a.: “Den største besparelse ved BIM på renoveringsprojekter opstår i dog i forbindelse med drift og vedligehold (Facility Management) i BIM-baserede FM-systemer.”
Det er jeg som udgangspunkt meget enig i. Kan du henvise til mindst én god og veldokumenteret case, der på nuværende tidspunkt viser, at byggeriet er nået så langt? Det er min umiddelbare vurdering, at vi på netop dette punkt endnu er langt fra mål – både i nybyggeri og renovering, men vil gerne kunne overbevises om, at det forholder sig anderledes 😉
På forhånd tak.
Bedste hilsner
Graves Simonsen
Bygherreforeningen