Jeg vil høre fuglene synge

Mange initiativer og kreative løsninger ser dagens lys i disse år i et forsøg på at skabe en mere bæredygtig verden. Desværre fratager de os ofte muligheden for at høre fuglene synge. Derfor bør vi i højere grad tænke livskvaliteten ind i byggeriet. Nordic Built kan lede os på vej.

Af Gert Johansen, formand for Konstruktørforeningen

På en skøn forårsdag, nyder jeg at åbne vinduerne og høre fuglene synge udenfor. En oplevelse jeg nyder, fordi den med sine løfter om lunere vinde og lysere tider giver mig en stor livskvalitet.

Desværre oplever jeg også, at netop livskvaliteten ofte bliver overset i jagten på bæredygtige løsninger, når vi renoverer og bygger nyt. Vi byggefolk glemmer alt for ofte at tænke over, hvordan vores løsninger påvirker menneskers mulighed for at bestemme over deres egen trivsel.

I stedet automatiserer vi vores liv mere og mere med computere, sensorer og mekanik, hvilket efterhånden helt fratager os muligheden for at tage et initiativ eller bestemme selv. Men er den en farbar vej?

Billedet er taget i et fitnesscenter og er et godt eksempel på behovet for at åbne vinduet selvom, der højt og tydeligt står, at man ikke må åbne vinduerne.

Den menneskelige faktor
Jeg tvivler på, at denne tilgang er bæredygtig på den lange bane, fordi menneskets vilje til selv at bestemme, vil kollidere med de gode intentioner i alle de smarte løsninger.

Det nytter ikke, at vi udstyrer husene med fuldautomatisk ventilation, fordi det er mere bæredygtigt og burde være godt for produktiviteten, hvis ikke vi trives i det. Det nytter ikke, at elregningen stikker af, hvis vi alligevel formaster os til at åbne et vindue for at indånde en omgang frisk luft krydret med sommerens dufte og lyde.

Nej, vi skal væk fra at bygge templer over tekniske muligheder og have mennesket tilbage på banen. Hvordan vi gør det i en tid, hvor alt handler om penge og produktivitet, aner jeg ikke. Men jeg tror, at principperne fra Nordic Built kan hjælpe os et stykke ad vejen.

Ti nordiske principper
Nordic Built Charteret indeholder ti principper, der baner vejen for, at byggeriet rammer mere end ét aspekt af bæredygtighed. De ti principper dækker både miljømæssige og økonomiske aspekter af bæredygtighed – men meget vigtigt også det SOCIALE aspekt, som altså handler om menneskers brug af løsningen.

Læner vi os op ad disse principper, når vi renoverer, kan vi måske bedre bygge og renovere, så vi fremmer livskvaliteten.

Desværre rummer Nordic Built ikke en opskrift på, hvordan vi får politikerne til at bakke op om at gøre Danmark CO2-neutral i 2050, men det er vist en anden historie.

 

Nordic Built
De ti principper i Nordic Built går ud på at skabe bebyggede omgivelser, som:

  1. Er skabt for mennesker og fremmer livskvalitet
  2. Rykker grænserne for bæredygtige aktiviteter ved brug af vores innovative tankegang og høje vidensniveau
  3. Forener bylivet med naturens kvaliteter
  4. Har CO2-neutral emission i et livscyklusperspektiv
  5. Er funktionelle, gennemtænkte og æstetisk appellerende og som bygger på det bedste fra den nordiske tradition for design
  6. Er robuste, holdbare, fleksible og tidløse – bygget med lang holdbarhed
  7. Udnytter lokale ressourcer og er tilpasset lokale forhold
  8. Produceres og vedligeholdes via partnerskaber, der bygger på et åbent samarbejde på tværs af grænser og fagområder
  9. Udvikler koncepter, som er skalerbare og kan bruges globalt
  10. Er til gavn for mennesker, virksomheder og miljøet

 

 

 
Kommentarer
Duncan Lithgow

Trak for dette interessant indlæg. Jeg vokset op i New Zealand og har som barn altid nydt lyden af regn på taget. I New Zealand er det meget almindelig at brug bliktag som gøre lyden endnu mere markant. Det er noget jeg virkelig savner i Danmark når det regnet. Som du antyder Gert, betyde det at jeg nogen gang slukke for varmen så jeg kan åbne vinduet. Det et mit eksempel på det du skriver om. Fugle lyde er, som du siger et andet godt eksempel.

Du skriver om al den automatik der kører hele året man nu finder i noget så ‘enkelt’ som et enfamiliehuse hus. Dette er noget af en mærke sag for mig da behovet for ventilation er i høj grad født af at huse er så tæt. Tæt både imod tabet af varm luft (meget vigtigt) og diffusion af fugt (er helt absurd idé og kilden til oplevelsen af dårlig luft i moderne boliger. Hvis ikke jeg tager fejl er det fugten i luften som bærer meget af de lugter vi oplever som’dårlig luft’. Jeg vil foreslår at emne af grundene er at mineral uld, der ikke kan transportere fugt ud af konstruktionen, er så udbredt selv om en stor mængde viden findes om fordele ved brug af fugt transporterne isolering som cellulose (fx. papiruld). Hvis vi var bedre klædt på under uddannelsen til at forstå dette problematik kunne vi blive bedre til at bygge lufttæt diffusionsåben klimaskærm. Jeg håber andre vil sæt sig lidt mere ind i disse fordele så det kan integreres i de mange overvejelse vi skal igennem når vi designer et klima skærm.

Skriv en kommentar